Material


Fakta & skötselråd

Material
Samtliga smycken är tillverkade av 925 silver. 925 anger antalet tusendelar (eller 92,5%) rent silver som finns i materialet – resten är koppar. 925 silver kallas också sterlingsilver. Alla mina smycken är stämplade med tillverkar-, ort-, finhalts-, och årstämplar. Jag är registrerad tillverkare hos SWEDAC.

Silver
Silver ska användas! Ju mer du använder det desto finare håller det sig. Var inte rädd för repor, de jämnar ut sig och bildar så småningom en vacker patinerad yta. Silver som används behöver inte putsas. När silvret behövs putsas är det vanligt silverputs som ger det bästa resultatet och den finaste lystern. Gnidandet och det skonsamma slipmedlet gör att man även putsar bort små ojämnheter och fläckar utan att tära för mycket på silvertjockleken.

Oxid
Vissa smycken är behandlade med argentoxid för att få mörkare partier, oxideringar. Denna oxid sitter kvar även om man putsar lätt på smycket med en putsduk. Däremot går den bort om man polerar hårt. Om oxiden med tiden bleks eller slits kan man oxidera smycket igen.

Pärlor och pärlemor
Pärlor behöver “andas” och bör förvaras luftigt. Utsätt inte pärlor eller pärlemor för klorerat vatten eller andra kemiska preparat. Spraya på parfym, hårspray etc. innan du tar på dig smycken med pärlor eller pärlemor. Ett smycke med pärlor eller pärlemor ska du bara rengöra med vatten och lite mild tvål på en mjuk trasa.

Halsband på pärlsilke
Halsband som är trädda på pärlsilke ska träs om med jämna mellanrum, helst varje år eller ännu oftare om de används mycket, för att hålla. Du ser att halsbandet behöver träs om när tråden ser smutsig ut eller om det är avstånd mellan knutarna så att pärlorna kan röras fram och tillbaka.